Mai am de ce să fiu naţionalist?

Unul dintre lucrurile pe care nu le suport e să fac un lucru degeaba, şi cred că e lesne de înţeles de ce, doar nu îmi place să-mi omor timpul aiurea (şi, cel mai probabil, nu sunt nici singurul; fac o paranteză şi adaug că a lenevcugeta la neumirirea sufletului nu este aiurea :-” ). Acuma, după ce am văzut rezultatele alegerilor, naţionalistul din mine şi-a luat un pumn în figură mai ceva ca adversarul lui Bute ieri de dimineaţă.

Mi-a spus cineva că sunt „pragmatic, şi totuşi idealist”. Partea pragmatică din mine îmi spune că nu mai are rost să fiu naţionalist, şi încep să îi dau din ce în ce mai multă dreptate, adică, na, când văd că românii sunt atât de proşti şi că le place să pună botul la minciuni de doi lei, parcă nu prea mai are rost. Pentru că o naţiune, ca întreg, nu este doar istorie, tradiţie şi cultură, ci şi popor. Iar la capitolul popor noi stăm destul de prost. Am citit de dimineaţă un interviu cu Neagu Djuvara, personalitate pe care, de altfel, o admir foarte mult, şi a dat apă la moară idealistului din mine. Pe lângă viziunea relativ optimistă conform căreia, în trei generaţii (Doamne-ajută să fiu şi eu măcar a doua) mentalitatea poporului se va schimba, „teoria” cu stricăciunea din creierul românului lasă încă o portiţă: orice s-a stricat se poate repara.

Dar naţionalismul nu se face cu forţa, ci porneşte din interior, şi, din păcate, la prea puţini români se întâmplă aşa. Nu vreau să propun să se facă în şcoli educaţie naţională şi inoculare, pentru că ar fi o porcărie, dar în condiţiile în care românii nu sunt mânaţi de un ideal superior ca naţiune, mai poate, totuşi, să fie reparată stricăciunea asta?

În cele din (t)urmă, numai timpul va scoate la iveală soarta noastră. Până atunci, rămân idealist şi decis că „decât să-ţi fie rău, mai bine să-ţi fie bine”, dar sceptic apropo de a vedea un popor român nu mai deştept, ci mai puţin „mioritic”.

Acum realizez că e Sfântul Andrei azi. Nu am chef să las felicitări de onomastică pe blog, prefer să mă ocup de asta în persoană, aşa că las aici o dublă comemorare, una pentru Noaptea Sfântului Andrei (de fapt, ieri – dimineaţă, ce-i drept, am trecut pe la Tâncăbeşti), momentul uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu, şi una pentru ziua de 1 Decembrie, visul pierdut al românilor. Să dea Domnul să nu fie triplă, considerând 1 Decembrie ziua naţiunii române… pe care nu aş vrea încă să îl comemorez.

Reclame

6 răspunsuri to “Mai am de ce să fiu naţionalist?”

 1. Etern Capitanul Codreanu.Ce ar spune Capitanul,Ioane daca ar vedea ca se stinge flama nationalista din tine.Daca se stinge in tine….in cine sa se mai aprinda?Stii ca nationalistii sunt oameni cu capacitate – oameni „mari” – Nu ne lasa :P

 2. Sven, nu crezi ca o arzi cam penibil, un pic asa?
  El capitano probabil ca se astepta ca acolitii lui sa aiba mai multe placi, nu doar flama care arde in noi, pentru patrie si tara, miorita etc
  Nu ma intelege gresit, n-am nimic impotriva nationalismului

 3. fourtyseven Says:

  Căpitanul cred că ar fi la fel de scârbit ca mine, văzând că românii lui s-au autodistrus aşa.

  @hassel – la ce te referi prin „plăci”?

 4. Oamenii cu adevarat mari tac din gura si sunt apreciati de ceilalti.

 5. Nu o ard deloc penibil.Nu are rost sa iti vorbesc despre sentimente pe care e clar ca nu le simti…si nici nu le cunosti.Ai acolo pe numele meu un link.Citeste despre lupta mea.

 6. Cred ca Sven are dreptate, discutam odata cu kameraden daca se poate discuta principial intre dreapta (aia autentica, nu ma refer la liberali) si stanga. Si esentialmente orice discutie este inutila, data fiind lipsa oricarui fundament comun. Si cu toata sinceritatea, prefer placile nationaliste. Mai putin pretentioase decat ideologia, pana la urma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: