Linux Macht Frei

Şi, cum zisei mai devreme, am trecut pe Ubuntu, 9.04. De tot. Zilele astea am făcut „marea trecere”. Mi-a luat mult mai mult să trec fişierele pe alt calculator, am făcut tot hardul ext4, şi mi-a luat fix 20 de minute până a plecat sistemul, cu tot cu drivere şi programe uzuale.

Şi nu am probleme cu nici o aplicaţie, nici un program, decât Skype, că la varianta de Linux nu s-a lucrat de multă vreme. Cu efectele vizuale la maxim, 10 taburi la firefox, 5 conversaţii la Pidgin (care, apropo, e genial) şi 2 ferestre de file manager, plus wirelessul pornit (care şi el consumă) nu înghite decât 750 de mega de ram. Adică sub jumătate din cât am disponibil. Iar toată instalarea cu programe şi date are cam 7 giga, şi am destule programe în plus instalate. Toate opensource, bineînţeles.

La copiat fişiere se descurcă perfect. Pe hard USB windows scrie 50G în 3 ore, linux trage 24 în jumate de oră. Se mişcă mult mai repede ca Vista, se opreşte în 20 de secunde şi porneşte în 75 – am socotit, plus că se mişcă mai repede în general, e mai frumos şi ca interfaţă este cel puţin la fel de uşor ca Windows, doar că un pic mai logic şi mai de bun simţ.

Nu mai e linuxul sistemul programatorilor nebuni şi al serverelor, pentru prima oară văd un Linux care să înlocuiască cu totul un Windows. Şi merge şi Diablo II prin Wine. De fapt, nu am avut nici un fel de problemă cu el de când îl am. În plus nu ai viruşi, deci nu-ţi pierzi vremea cu antiviruşi proşti şi consumatori de memorie. Şi poţi să şi spargi wirelessuri securizate. :D

În plus, ai o securitate de excepţie. Tu ca user nu ai voie să intri măcar, dărămite să modifici fişierele de sistem, decât dacă dai parola de administrator/super-user, gândire extrem de logică – practic calculatorul devine invulnerabil o bună bucată de timp – până reuşeşte să îţi spargă parola, poţi să îl blochezi. O chestie similară, dar mai mică şi mai inutilă şi mai incomodă o face Microsoft în Vista cu User Account Control.

Pe scurt, acum că am trecut la Linux, ultimul meu regret e că am folosit 10 ani windows. Care e o porcărie… aşa că nu pricep asocierea cu eficienţa.

Şi să nu uit, la Linux trecerea este mult mai uşoară dacă ai pe cineva care să te ajute cu chestiile mai de fineţe. Aşa că, am avut bulanul să am parte de un tovarăş care m-a ajutat exact cu asta, aşa că m-am descurcat… mai ales că respectivul m-a şi convertit. Din păcate (pentru ei), cei din jur sunt mai puţin receptivi la libertate.

Later edit: am trecut pe Ubuntu după ce am petrecut 2 ani pe Vista. Încă îi susţin superioritaeta faţă de XP, dar astea sunt mici detalii. În cei 2 ani am fost relativ mulţumit de Vista, am fost în stare să am grijă de el să nu se viruseze şi să nu devină caz de formatare. Dar când am văzut cum funcţionează Linux, cât consumă, cât ocupă, cum e gândit, ce interfaţă are şi (odată configurate) ce efecte vizuale are (ştiu că sunt eye-candy, dar mie îmi plac, că arată bine şi sunt de bun gust), şi, din nou, cât consumă cu astea activate, am trecut de „point of no return” şi m-am convertit. Aşa că dacă eu, user mulţumit de Vista, am trecut pe Ubuntu şi am supravieţuit, sunt convins că şi alţii pot trece fără vreun regret.

Reclame

8 răspunsuri to “Linux Macht Frei”

 1. Andrei Sipos Says:

  Eu, de fiecare data cand am incercat sa imi pun vreun Linux, m-am enervat cu ceva.

  Tin minte ca ultima data reactia a fost „macar daca Windowsul se strica, stiu ce sa-i fac”.

 2. Linux e un termen general. In plus, singurul mod in care iti poti strica sistemul cu adevarat este sa il opresti in timp ce isi face update-uri…

  Spun din proprie experienta, folosesc Linux (sub forma mai multor distributii) de ceva vreme, si recomand Ubuntu oricarui incepator, dar trebuie putine indicatii la preinstalare (gen: backup la date, muzica, poze, etc). In rest sistemul este destul de intuitiv. Nu degeaba e motto-ul Ubuntu „Linux for human beings.”, si aici cred ca am sustinerea lui Ion :)

 3. fourtyseven Says:

  Amin. :)
  Iar ajutorul de la un utilizator mai experimentat se cere doar la chestiile mai de fineţe. La restul, mai uzuale, n-ai cum să nu te descurci.

 4. Pt aplicatii de zi cu zi, sa zicem ca ar merge Ubuntu. Dar cand chiar ai nevoie de un program mai capabil, gasesti cam greu pentru Linux.

 5. fourtyseven Says:

  Rogu, dă-mi exemple. :)

 6. Ioane, Ioane, ti-am dat eu mai multe exemple pe la Kusadasi. Nu le uita, nu le uita, ca-ti pica usa. Ubuntu e cute, chiar daca eu-s mai masochist si prefer sa incep cu un Debian barebones. Cat despre comparatii, prefer Windows. Acuma 7 e stabil, rapid si, sincer, bun. Mai bun decat orice distro de linux la ora actuala. Nu e la fel de customizabil out of the box, dar e destul de customizabil.
  But shtill, Linuxsh ish not bad. Not bad at allsh…

 7. @Mihai: 2 probleme vad aici: Windows e closed-source, deci un bug serios nu poate fi rezolvat destul de repede (vezi Conficker, si @ Mihai: ai recentul SMB Exploit ce afecteaza Vista si Server 2008), #si ma indoiesc ca 7 e mai bun ca un Ubuntu. Le’am folosit pe ambele, si cred ca Ubuntu (si Debian in general, desi acolo sunt complicatii) este net superior lui W7 din toate punctele de vedere, insa din punct de devedere al evolutiei Windows, 7 este un progres evident dupa dezastrul de Vista… pacat ca nu mai e atat de ‘user-friendly’ ca XP sau 2k.

 8. E closed source, dar asta nu face open source superior. Una este cand lucreaza 10 oameni foarte bine calificati la un produs, alta e cand 100 de oameni isi dau cu parerea. E adevarat, fix-urile apar mai repede, dar apar la randul lor cu alte probleme. Nu intotdeauna, dar des. Stiu din proprie experienta, lucrand destul de mult cu tot felul de sdk-uri. Cat despre exploit-uri, exista pentru fiecare OS in parte. Pentru windows sunt mai multe deoarece are cea mai mare cota de piata. Si sunt multe lucruri la care W7 e superior unui distro de linux. Sunt multe lucruri la care un distro de linux e superior lui W7. Dar nu poti zice ca e superior din toate punctele de vedere. Si W7 e foarte user friendly in opinia mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: