Cugetări de-ale mele pe baza socialismului

Nu o să insist prea mult pe motivele pentru care nu cred în socialism, sau de ce nu îmi place ideea. Pentru că ar fi mult de discutat, o să mă mulţumesc să zic că URSS, după 65 de ani de socialism glorios, era în prag de faliment.

Acuma, aseară eram foarte prins în discuţii despre Dumnezeu şi îmi chinuiam creierii să producă argumente în favoarea existenţei Lui. Şi, invariabil, am dat şi peste subiectul socialismului, ideologie profund ateistă. Ei, şi o dau în filosofii de genul cu o tovarăşă… şi mi-a fătat mintea:

una dintre porunci era să nu râvneşti la avutul aproapelui. acu să-mi zici tu mie că nu s-a născut socialismul din râvna asta.

Asta pe lângă alte câteva chestii legate de substituirea Dumnezeului de către stat. Adică, altă chestie… vorba românească, Dumnezeu îţi dă dar nu îţi bagă în traistă. Acu’ în socialism, din câte ştiu, vine statul, substituie Dumnezeul şi îţi tot bagă în traistă… până nu mai are de unde. Ironia sorţii mi se pare că, născut din râvna asta, socialismul era o ideologie pur materialistă, urmărind bunăstarea doar pe lumea asta, negând importanţa celeilalte, dar a dus la faliment, fix antonimul bunăstării pe lumea materială.

Oricum, mereu o să râd de ăia care spun că Iisus a fost cel mai mare comunist. Tot aşa, mie socialismul mi se pare că se învârte în jurul credinţei copilăreşti „oamenii bogaţi nu sunt neapărat şi buni”, dar uitând de cuvântul „neapărat”. Oricum, cu riscul de a părea grăbit, mie naşterea socialismului mi se pare ceva de genul „bă, noi o ducem prost, ăia o duc bine. n-avem chef de muncă să ajungem ca ăia, hai să facem o ideologie.”

A, da, şi dacă în creştinism milostenia e o virtute, asta nu înseamnă că tre’ să munceşti numai pentru stat şi să dea statul la toată lumea cum vrea el, aşa cum nu înseamnă nici că trebuie să uiţi cu totul de propria persoană.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: