Gând despre superioritatea existenţei rurale

Strict în termeni de vocabular. Eu vin dintr-un orăşel mic, sunt abia prima generaţie a familiei mele care a crescut la oraş. Şi evident că am asimilat o bună parte din vocabularul tradiţional, pe care nu ezit să-l folosesc cu fiecare ocazie. Câteva exemple elocvente sunt „spinare”, „izmene”, „paporniţă” şi altele…

Am venit acum un an jumate să fac liceul într-un oraş mult mai mare. Şi am dat cu ochii de un fenomen foarte ciudat. Cuvintele pe care eu le consider normale, şi frumoase pe deasupra, noii mei cunoscuţi le abordau fie râzând, fie cu o atitudine gen „raised eyebrow”. Frate, nu ştiu, la oraş se vorbeşte mai altfel?

De ce zic că existenţa rurală este superioară din punct de vedere al vocabularului. Asemenea cuvinte, luăm, de exemplu, „izmene”, sunt net mai colorate, mai expresive şi, de ce nu, mai simpatice şi chiar semnificative? Cred că „izmene” exprimă mult mai frumos ideea de „pantaloni de pijama” decât vocabularul importat. Nu ştiu, mie mi se pare că vocabularul „urban” cu care văd că toţi sunt atât de obişnuiţi încât râd la sintagma „un amărât de muşchi” (n.r. – muşchi de copac) este extrem de sec. Şi că, dacă îl extremizăm puţin, ajungem chiar la asta. Frumos, nu?

Dacă nu păstrăm cuvintele astea, riscăm să omorâm limba română. Cea adevărată, nu cea seacă.

Anunțuri

3 răspunsuri to “Gând despre superioritatea existenţei rurale”

  1. Frumos spus. Cuvintele astea nu trebuie lasate sa moara. Totusi, cred ca aducerea multora dintre ele in limbajul curent urban ar insemna intr-un fel defaimarea lor.

  2. fourtyseven Says:

    Nu ştiu în ce măsură vreau aducerea lor în limbajul curent, dar nici aşa să reacţionăm la ele ca la urs.

  3. la oras cuvintele pe care le-ai dat exemplu se folosesc mai mult ca sa faci aluzie la mediul rural.oricum fiecare registru lexical e cu rostul lui cum nu poti sa spui la o pereche de jeansi izmene si nici la izmene jeansi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: