De ce fizica din şcoală e o prostie

Ieri era să ne ia foc reno-u’. Pe motorină. Am luat de la Petrom motorină, am mers o sută de kilometri şi apoi a început să gâfâie maşina. Mergea greu, pierdea putere, băga un zgomot ciudat. Pe la Focşani a crăpat. Adică s-a oprit. A reuşit să o mai pornească şi a mers vreo 2-3 sate cu 40-50 la oră, abia mergea maşina (care, de altfel, făcea şi un zgomot foarte ciudat) şi la un moment dat simte tata că o ia maşina la goană. Adică se accelerează tare motorul, şi începe să intre fum în cabină. Imediat scoate tata pe liber. Ăla din faţă constată, şi se dă jos cu stingătorul.

Dudele lucrase la un IAS, şi le avea cu dizelarele. A constatat repede că nu era vorba de foc, ci doar de o supraturare, care se mai întâmplă. L-a pornit, iar s-a turat în draci, l-a oprit instant. Mai încolo au reuşit iar să-l pornească. În Râmnic pe Eroilor a decedat maşina. Acum e în service. Zic ăia că era prea mult ulei şi s-a amestecat cu motorina. Alţii speculează că s-a dus un pinion la pompa de injecţie. Eu zic că s-a pârlit regulatorul şi de-aia s-a accelerat motorul. Că un dizelar tinde mereu să se accelereze singur.

Dacă tata s-ar fi bazat exclusiv pe cunoştinţele de fizică eu acum eram în biserică jelindu-i. Pentru că la fizică nu îţi spune nici ce poate provoca o asemenea turaţie. La motorul diesel se predă un amărât de randament. Şi dacă era după asta, în ultimele sale clipe, în loc de a scoate maşina pe liber şi a o opri, ar fi calculat randamentul şi ar fi găsit că scade invers proporţional cu temperatura, ştiţi ce se întâmpla. Pentru că ni se predau nişte porcării inutile, nu ne zice nimeni ce probleme ar putea apărea la respectiva maşină.

Anunțuri

7 răspunsuri to “De ce fizica din şcoală e o prostie”

 1. Mi se pare ca exagerezi putin. Totusi, nu invatam la scoala fizica sa ne facem mecanici auto.

 2. fourtyseven Says:

  Nu… dar graficele de randament mi se par mai de mecanici auto decât a şti că maşina ta se accelerează din cauze nu tocmai… „diavoleşti”. Plus că, ştiind asta, nu te mai panichezi şi ai mai multă „prezenţă” în asemenea situaţii.

 3. The_Nootz Says:

  Spune-mi cum ar trebui sa ti se predea fizica astfel incat sa poti rezolva o astfel de problema exclusiv bazandu-te pe fizica.

  Eu cred ca orice ti s-ar preda la fizica, o astfel de situatie se rezolva bazandu-te si pe simturi, pe intuitie, si pe un pic de mecanica ( cel putin partea practica, cea care iti trebuie tie, nu prea are treaba cu fizica).

  Ce ti se preda la fizica sunt modele simplificate ale fenomenelor care au loc in motorul masinii tale. Problemele apar pentru ca ce se intampla acolo nu corespunde cu ce ar trebui sa se intample. Logic pana aici. Bineinteles, nu poti descoperi problema bazandu-te pe fizica teoretica decat dupa niste zile de calcule, in cazul cel mai bun, cu masuratori blah blah, practic aproape imposibil. D-aia zici tu ca fizica din scoala e o prostie, pentru ca ea nu iti rezolva problema. DAR a-ti da seama de cauza problemei implica mecanica, or asta n-are de a face cu fizica (cu cea care ti se preda la scoala, teoria). Plus ca in astfel de situatie, iti dai seama instinctiv ca trebuie sa dai pe liber ca sa nu mai tureze motorul si chestii d-astea.

 4. fourtyseven Says:

  Eu am atacat subiectul fizicii pentru că mi se pare de-a dreptul inutil să învăţ graficele transformărilor care îmi dau randamentul unui motor. Sigur, e interesant, da’ e aproape inutil pentru cine nu se face inginer auto profesionist.

 5. The_Nootz Says:

  :)) N-am de gand sa ma fac inginer auto profesionist. Si nu pot sa spun ca fizica mi-e inutila. Mai ales in ceea ce priveste mecanica, fac niste chestii care ii fac pe oameni sa ma intrebe „da’ cum ai facut asta?”. Si, depinde de persoana, explic. Si exista si persoane carora le explic cu un pix si cu o foaie si cu niste semne d-alea neinteligibile :)).

  Am inteles parerea ta. Si e destul de… raspandita.

 6. The_Nootz Says:

  Precizare in legatura cu postul de mai sus.

  „mecanica” = fizica de a 9-a si de a 11-a, nu mecanica despre care am vorbit in postul de mai inainte :D

 7. fourtyseven Says:

  Am cam exagerat să folosesc „prostie”, având în vedere că nu am nimic cu fizica în ansamblu. Doar că anumite chestii sunt tip „nuca din perete”. Chiar dacă nu le am cu respectiva materie, înţeleg şi eu anumite chestii din ce se predă, şi chiar utilitatea lor (vezi legea lui Ohm, vectorii de la mecanică etc.). Bine, la tot învăţământul întâlnesc exagerarea asta pe subiecte de importanţă îndoielnică (vezi ora de desen), însă la fizică nu prea văzusem (în afară de povestea cu randamentele alea) chestii inutile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: