Star Trek, profeţia secolului al XXI-lea

Cu toţii ştim mai mult sau mai puţin câte ceva despre Star Trek. E o poveste de science-fiction care se petrece în secolul al XXIV-lea. Mă refer la seriile The Next Generation, Voyager şi Deep Space Nine. Cele care m-au impresionat, de altfel, cel mai mult. E o serie plină de optimism, rasa umană unindu-se şi, alături de alte neamuri extraterestre, formând o Federaţie Unită a Planetelor.

De multe ori s-a zis că toţi inamicii omenirii din Star Trek reprezentau civilizaţii umane. Zilele astea, fiind la o oră de sport cu echipamentul uitat şi cu gândul aiurea, am realizat că, de fapt, nu reprezintă civilizaţii. Ci tipuri fundamentale de civilizaţii. Ceea ce e interesant e că, dintre toate „imperiile” şi „forţele” din Star Trek, cea mai periculoasă nu este o societate cvasi-orwelliană (vezi Cardassian Empire), una militaristă de gen mongol (Klingon Empire) sau una de tip nazist  (Romulan Empire), ci o non-societate, pe care eu o văd ca pe o democraţie dusă la extrem.

Vorbesc de cel mai înfricoşător extrateretru dintre toţi cei creaţi în universul Star Trek, de Borg. De fapt, cel mai corect ar fi să vorbim de Borg Collective, fiindcă ei nu există ca indivizi. Pe scurt, Borg sunt nişte umanoizi cu implanturi cibernetice, lipsiţi de individualitate („drones”), legaţi cu toţii la o conştiinţă comună. Printre caracteristicile lor sunt adaptabilitatea, invincibilitatea aparentă (la fiecare armă cu care se trage în ei se adaptează până devin imuni), dorinţa absolută de a asimila şi de a acumula tehnologie şi cunoştinţe, şi maşinismul. Totul funcţionează ca o enormă maşină. Evident, „Resistance is Futile”.

Mai mult, în momentul în care o „dronă” se deconectează de la „stup”, ori moare datorită implanturilor, ori devine o creatură non-umană, o non-persoană, un non-individ, fiindu-i greu să se adapteze la o viaţă normală. „The ultimate consumer” sunt definiţi ei în cadrul seriei. Consumă tot ce prind, asimilează şi nu lasă nimic să le scape. Sună cunocut?

Mie mi se pare că e aproape ca societatea de azi. Spre exemplu, democraţia. E un triumf al turmei, exact ca şi Borg Collective. Nu se pune în valoare calitatea individuală, ci voinţa turmei. Un exemplu şi mai elocvent este maşinismul uman de astăzi. Tot mai mulţi suntem dominaţi de o dorinţă neinhibabilă de a acumula cât mai mult. Evident, nu e vorba de tehnologie şi cunoaştere, ci mai degrabă de bani şi de „imagine”. Ca să nu mai vorbim că individualismul piere în faţa trendului. Trend care, pentru mine, e expresia absolută a „hive mind”-ului, a gândirii stupului. Tot mai puţini vrem să ne păstrăm valoarea individuală, ne lăsăm controlaţi de societate. Devenim algoritmici, funcţionând, parcă, programaţi de trenduri care mai de care mai stranii şi mai ridicole. De fapt, singura „dronă” care şi-a păstrat individualitatea era „Borg Queen”, un fel de comandant al întregii oşti. La fel e şi aici, cei mulţi sunt mânaţi de cei mari, care trag folosul absolut – îşi umple buzunarele cu bani de pe urma prăpădiţilor de jos.

O întrebare foarte bună ar fi dacă această „profeţie” se va împlini în întregime. Pentru că Borg cei aparent invincibili, care au distrus milioane de vieţi şi au ucis la fel de multe, au fost la final răpuşi de o navă mazilită la 70 de ani distanţă de Pământ, de partea cealaltă a Galaxiei, cu un echipaj de 70 de oameni. Singuri printre Borg. „Resistance is not futile?”

Anunțuri

Un răspuns to “Star Trek, profeţia secolului al XXI-lea”

  1. Modelul tehnocratiei ca megamasina e destul de cunoscut in filosofie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: